Perusliikemalli – Kyykky

Saliharjoittelusta puhuttaessa suuri osa ihmisistä yhdistää kyykkyyn ainoastaan tanko niskassa, hinnalla millä hyvänsä tehdyn mahdollisimman syvän kyykyn. Tottakai myöskin kisasyvyinen kyykky on yksi lukuisista kyykkyvariaatioista. Voit kuitenkin olla aivan huoletta, vaikket kyykkäisikään valtavat painot niskassa. Se ei ole välttämätöntä.

Kyykyn alle mahtuu perinteisen takakyykyn lisäksi suuri määrä erilaisia variaatioita. Kun puhutaan järkevästä treenaamisesta onkin tärkeää opetella koko liikemalli alusta alkaen. Yksittäisten liikkeiden opettelun sijaan suosittelen opettelemaan kokonaisia liikemalleja.

Tarvitseeko jokaisen tehdä takakyykkyä? No, ei todellakaan, mutta jokainen varmasti hyötyy keskivartalon, lantion, polvien ja nilkkojen yhteistyössä tuottamasta voimasta, tasapainosta ja liikkuvuudesta. Siksi kyykkyä on jokaisen syytä harjoitella.

Salilla puhtaasti suoritettujen kyykkyjen tulokset siirtyvät myöskin arkeen, koska jokaisen tarvitsee kyykistyä myöskin arjessa.

Koska meistä jokainen on rakenteeltaan erilainen, niin ei ole yhtä ainoaa kaikille sopivaa kyykkyasentoa, tai järjestystä, jossa kyykkyä tulisi lähteä kehittämään. Kyykkääminen, kuten muutkin perusliikemallit on hyvä aloittaa kokeilemalla ensin helpoimmasta päästä olevia liikkeitä ja aloittaa sitten kehittäminen siitä, mikä on vaikein liike, jonka pystyt vielä puhtaasti suorittamaan. Kehittämällä itsellesi sopivaa liikettä, huolehdit samalla nivelistäsi, sekä saat juuri sinulle sopivan vasteen harjoittelusta.

Koska erilaisia kyykkyvariaatioita on valtava määrä, en kaikkia ala listaamaan tähän, sensijaan laitan kuuden erilaisen variaation listan, alkaen helpoimmasta ja päättyen vaikeimpaan. Valitsin liikkeet, joita yleisimmin salilla harjoitellaan.

  1. kehonpainokyykky
  2. goblet kyykky
  3. goblet kyykky boksille
  4. takakyykky boksille
  5. etukyykky
  6. takakyykky

Kun aloitat harjoittelun ilman minkäänlaista kokemusta, suosittelen aloittamaan kehonpainokyykystä. Kun se menee täysin puhtaasti, voit siirtyä goblet kyykkyyn. Muista aina kaikessa harjoittelussa, että kuntosalilla ei jaella pikavoittoja. Pitkäjänteisyys on se millä saat aikaan muutoksen arjessasi ja kehossasi.

Perusliikemmalleja käytämme helmikuun ajan kolme kertaa viikossa olevilla Toiminnallisuuden perusteet tunneilla. Tunnit koostuvat kolmesta erilaisesta kokovartalotreenistä, joissa jokaisessa on oma liikemalli, johon panostetaan hieman enemmän. Tunneilla tulet näkemään kuinka yksinkertaisesti voit tehdä tehokkaan harjoituksen ilman yhtään laitetta.

Valmistumassa on myöskin harjoitusohjelma, jossa on läpikäytynä perusteellisesti liikemallit progressioineen, ravintoa, aerobista treeniä, palautumista, lämmittelyt sekä tietenkin itse salitreenit. Ohjelmassa on 9-viikon ajalle kolme kolmen viikona ohjelmaa, joissa jokaisessa on viisi erilaista treeniä. Salitreenejä näistä on kolme. Tällä 9-viikon ohjelmalla saat takuulla pohjat kuntoon kuntosaliharrastuksellesi. Sopii myöskin niille, ketkä ovat harjoitelleet ilman ohjelmaa, tai liian haastavilla ohjelmilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *